Aquest blog està ubicat dins de l'assignatura anual d'Esports d'equip 1: Tàctica, i pretén ser una eina divulgativa i informativa de part dels continguts impartits en l'assignatura.

jueves, 10 de marzo de 2011

L’estratègia en el món futbolístic

En tots els esports, tant individuals com col·lectius, trobem el terme estratègia, com un concepte molt important. Podem trobar diferents definicions d’estratègia, però totes es centren en la mateixa idea, una definició clara i concisa és la de Bouthier (1988; citat a Gréhaigne, et. al, 2005:27),es refereix a tots els plantejaments, els principis de joc, i directrius d’acció decidits abans d’un partit per organitzar l’activitat de l’equip i els jugadors durant el joc”.

En el futbol trobem una estratègia principal; és la formació de l’equip, és a dir, la col·locació dels jugadors en el terreny de joc. Per exemple, el FC Barcelona utilitza molt sovint una estratègia basada en el sistema de joc 1-4-3-3, basat en l¡intenció de tenir el màxim control de la pilota i en la recuperació ràpida d’aquesta, mitjançant la pressió total, avançant molt les línees. Destaca també la col.locació dels seus davanters dretà i esquerrà aferrats a les línees de banda, donant amplitud al camp, buscant l’entrada cap a l’interior d’aquests i el desdoblament dels laterals o les entrades de segon línea de jugadors com Andrés Iniesta. Per altra banda tenim el Deportivo de la Coruña, aquest equip, a causa de no tenir bons davanter amb gran tècnica individual, basa el seu joc en una forta defensa i un ràpid contraatac, ells juguen amb un sistema de joc de 1-5-4-1. Per escollir el sistema de joc del teu equip pots utilitzar el sistema SWOT (Grant, et. al, 2010)  amb el qual observaràs les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces del teu equip, d’aquesta manera, l’equip Gallec, podria observar que no s’equivoca, ja que d’aquesta manera contraresta les bones davanteres rivals i evita els espais en defensa .

A part del sistema de joc, dins del món del futbol també trobem una altra classe d’estratègia molt important, la qual pot fer decantar la victòria en qualsevol moment per un dels dos equips, es denomina jugades a pilota parada. Aquesta classe d’estratègia s’observa en les jugades de córner, faltes (directes o indirectes), inclús en les tretes de banda. A diferència de l’altra tipus d’estratègia, aquesta es realitza en moments puntuals. Un clar exemple d’aquesta classe d’estratègia és el gol que va fer Carles Puyol contra el Real Madrid fa dues temporada en la derrota del Madrid per 2 a 6. El gol va arribar a través d’una falta llançada per Xavi Hernández, el qual la va penjar al punt de penal i Puyol, completament desmarcat, va rematar de cap enviant la pilota dins la porteria de Casillas. Per tal de que en Carles rematés sol a porteria els seus companys van realitzar moviments d’engany avançant-se i d’altres realitzant pantalles i deixant un espai buit perquè el capità fes el gol que significava 1-2 a favor dels barcelonistes.

Bibliografia:

-         Grant, J., McKechnie, D.S. & Chinta, R. (2010) Using the Business S Word - STRATEGY- for Sports. The Sport Journal
-         Gréhaigne, J., Richard, J., Griffin, L. (2005). Teaching and learning team sports and games. New York: Taylor & Francis Group

Autor: Oriol Ribas


No hay comentarios:

Publicar un comentario